To, co jsme v té době měli na talíři, ovlivňovala nejen dostupnost potravin, ale i naše tehdejší kultura, ekonomické faktory a politika. Je velmi zajímavé sledovat, jak se stravování různých vrstev společnosti za doby socialismu vyvíjelo. Socialismus u nás panoval od roku 1948 do roku 1989. Po roce 1948 se tehdejší komunistický režim snažil přetvořit potravinářský průmysl dle svých představ. Tak došlo např. ke vzniku JZD. Tyto družstva měla za cíl zvýšit produkci potravin, avšak nevedlo to ke kýžené efektivitě. Zejména na začátku socialismu bylo některých potravin velký nedostatek.
Stravování se v Československu lišilo dle jednotlivých desetiletí. 60. léta 20. století bývají často označována za zlatou éru stravování. Docházelo totiž k určitému uvolnění v nabídce potravin, a najednou bylo k dispozici více ovoce, zeleniny a mléčných výrobků. Na naše talíře se dostávaly hlavně tradiční pokrmy, knedlíky, maso, omáčky. 70. a 80. léta představovali zhoršení situace a opět nedostatek potravin. Ženy musely při vaření často improvizovat a vařit s tím, co měli k dispozici. Využívali se hlavně klasické suroviny, jako brambory, zelí, cibule, mouka. Maso bylo považováno spíše za luxus.
Na talířích se neobjevovalo zdaleka tak často, jako dnes, a když už, tak často ve formě mletého masa. Ryby byly snad ještě větší vzácností a mohl si je dopřát prakticky jen ten, kdo si je sám ulovil, pokud nešlo o konzervy. Navzdory nedostatku potravin bylo v té době v Československu hodně restaurací. I když, jednalo se hlavně o závodní jídelny, které nabízely levné a rychlé stravování. Sladkosti byly v té době dostupné jen omezeně, a k dostání byly především ty naše tuzemské. Určitě si každý z vás vzpomene na Tatranky, Kofilu, Milenu, Fialky, Atlasky a další pochutiny. I přes nedostatek potravin a komunistický režim na tuto éru vzpomíná spousta pamětníků jako na zlatou éru Československa.